In ciasto czekoladowe deser deser czekoladowy gorzką czekoladą kasza jaglana kwestia smaku mlecznej czekolady owocowym pudrze przepis na deser przepisy kulinarne rumem trufle trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser. Ładnie opakowane mogą być również miłym prezentem dla najbliższych. Sprawdź, jak zrobić domowe, czekoladowe słodkości.



  • 35 dag gorzkiej czekolady 70%
  • 35 dag śmietanki 36%
  • starta skórka z pomarańczy (u mnie kandyzowana)
  • kieliszek rumu lub wódki 
  • do obtoczenia np.kakao, mielone orzechy, wiórki kokosowe, inna posypka
  1. Czekoladę rozpuszczam. Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie doprowadzam do zagotowania. Dodaję skórkę z pomarańczy, wlewam do czekolady. Dodaję alkohol.
  2. Masę przekładam do płaskiego, zamykanego pojemnika i wkładam do lodówki na noc.
  3. Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki i obtaczam je w różnych posypkach. Schładzam.




Related Articles

0 Comments:

Prześlij komentarz